Ev hanımlığını bir meslek olarak görmezsek, çalışmamasına rağmen çalışkan, cesaretli ve özgüvenli Hatice Teyze başta ev hanımları olmak üzere tüm kadınlara başarısıyla...
17 Nisan 2019
tarihinde eklendi.Başlıklar
KOSGEB tarafından sunulan hibe ve kredilerin farklı alanlara yayılmasının ardından, sadece mevcutta bir işletme sahibi olan kişilere değil, sıfırdan bir girişimde bulunacak girişimcilere de ciddi destekler verilmektedir. Şuan bakıldığı zaman, devlet destekli olarak sunulan kredi ve hibelerde, girişimcilik sertifikası almaya hak kazanmış olan herkes için birçok fırsat olduğunu görebiliriz. Alınacak desteklerde yalnızca girişimcilik sertifikasının sunulması ise, özellikle kadın girişimciler açısından önemli bir durumdur. Çünkü, kadın girişimcilere destek sunulması, herhangi bir banka tarafından çok nadir karşılaşılan bir durumdur. Eğer bayanlar çalışmıyorsa ve bankaya da gelir beyanında bulunamıyorsa, kredi desteği alamıyordu. KOSGEB tarafından böyle bir şartın olmaması da, projesi olan ama mevcut bir işi olmayan kadın girişimcileri harekete geçirmiştir.
Kadın girişimcilere destek sunan KOSGEB, bünyesine başvuru yapacak kişilerin ilk olarak eğitim almalarını talep etmektedir. KOSGEB tarafından sunulan girişimcilik eğitimleri alındıktan sonra, yazılı sınavlardan da kadın girişimciler başarı elde ederlerse, hayatları boyunca geçerli olacak girişimcilik sertifikasını alabilecekler. Bu sertifika ise, yalnızca iyi bir girişimci olduklarını değil, KOSGEB tarafından hazırlanan tüm desteklerden de faydalanacaklarını göstermektedir.
Girişimcilerin çekindikleri bu eğitimlerde, onlar için gerekli olan birçok bilgi verilmektedir. İşletmelerin türlerinden hukuki sorumluluklara kadar alınacak derslerin ardından, yalnızca eğitimler sırasında anlatılan konulardan yaklaşık olarak 30 tane soru bulunan sınava girilecektir. Bu sınavdaki sorular ise çoktan seçmeli yani test halindedir. Kadın girişimcilere destekveren KOSGEB, bireylerin bu eğitimlere katılıp sertifika almalarını şart koşarken, derslere katılmak ise tamamen zorunludur. Eğer derslere devam edilmezse, sınav sonucuna bakılmaksızın bireyler başarısız olacaktır.
Kadın girişimcilerimiz şartları tamamladıktan sonra, KOSGEB veri tabanına kayıt olmalıdır. Bu kayıt işlemi için başvurular KOSBGEB merkezlerinden yapılmaktadır. Eğer tüm aşamalar geçilirse ve destek alınmak istenen iş ile ilgili proje hazırlanarak komiteye sunulursa, onay alınması halinde girişimcilere ilk olarak 50 bin lira hibe verilmektedir. Bu hibelerde geri ödeme şartı bulunmazken, işletmelerin kuruluş işlemleri sırasında karşılaşılan maddi zorlukların ortadan kaldırılması için bu miktar verilmektedir.
Kadın girişimcilerin alacakları 50 bin liralık hibe ile birlikte, oda kayıt giderleri, muhasebe giderleri, alet veya makine alımı gibi masraflar doğrudan karşılanacaktır. Kadın girişimcilere destek ise yalnızca bununla sınırlı kalmayacak. Çünkü, işlerini büyüten ya da ilerleyen dönemlerde tekrar bir desteğe ihtiyacı olan kişiler için KOSGEB tarafından yeni desteklerin de önü açılacak. Bunun için yapılan harcamaları gösteren faturaların hazırda tutulması ve başvuruların yapılması gerekmektedir.
Ev hanımlığını bir meslek olarak görmezsek, çalışmamasına rağmen çalışkan, cesaretli ve özgüvenli Hatice Teyze başta ev hanımları olmak üzere tüm kadınlara başarısıyla...
Kadın girişimcilere sunulacak 50 bin liralık hibe için izlenmesi gereken yol haritasını şu maddeler ile özetleyebiliriz.
Kadın girişimcilere destek sunan KOSGEB, bu aşamaların her birinin gerçekleştirilmesi halinde ödemeleri yapmaktadır.
Kadın girişimcilere destek olarak verilen 50 bin liralık hibenin ilk olmasının yanı sıra, verilen son destek olmayışı, her şeyden önce kişilerin gelişimini hızlandırmaktadır. Çünkü, işletmenin kuruluşu için verilen desteklerin ilerleyen günlerde de tekrar ettirilmesi, hem bireylerin hem de işletmelerinin devamlılığını, gelişmesini ve emeklerin de olumlu geri dönüşüne yol açacaktır. Sürekli gelişime açık olan sektörler için verilen desteklerde, elde edilecek bir diğer fayda ise, maliyetlerin düşük olmasıdır. Hibe politikalarında hiçbir şekilde geri ödeme bulunmuyorken, kredi desteği alınan KOSGEB’den, hiçbir şekilde faiz ödemesi de bulunmamaktadır. Bundan dolayı, maddi açıdan büyük bir rahatlık oluşacaktır.
Kadın girişimcilere destek için KOSGEB tarafından herhangi bir kısıtlama getirilmemiştir. Hayvancılık, tarım, bayilik, hizmet sektörü ya da bunun gibi çoğaltılabilecek tüm sektörler için destek sağlanmaktadır. Burada en temel ayrıntı, kişilerin destek almak istedikleri sektör ile ilgili ne kadar bilgili oldukları ve bu bilgilerini de projelerine ne kadar yansıtabildikleridir.